rtmps://itv.streams.ovh:443/magictv

Ροβανιέμι


ΧΩΡΑ:

ΦΙΝΛΑΔΙΑ

ΠΟΛΗ- ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΛΑΠΩΝΙΑΣ

ΡΟΒΑΝΙΕΜΙ


ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του 2020 ο πληθυσμός ανέρχεται στους 63.032 κατοίκους

ΝΟΜΙΣΜΑ:

ευρώ

 



ΓΛΩΣΣΑ:

Φινλαδικά

ΚΛΙΜΑ:

το κλίμα είναι ψυχρό. Οι χειμώνες διαρκούν πολύ και είναι ψυχροί, περισσότερο στο βόρειο τμήμα, στη Λαπωνία, όπου το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σημειώνονται χιονοπτώσεις. Στο νότιο τμήμα η επίδραση της θάλασσας κάνει το κλίμα πιο ήπιο. Οι μέσες θερμοκρασίες του χειμώνα είναι -15° έως -4 °C στη Λαπωνία και -7° έως -4 °C στα νότια. Τα καλοκαίρια είναι δροσερά με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 15° και 17 °C.

 

Γενικές πληροφορίες για τo ΡΟΒΑΝΙΕΜΙ

Το Ροβανιέμι, είναι πόλη της Φινλανδίας και πρωτεύουσα της περιφέρειας της Λαπωνίας. Έχει 63032 κατοίκους, όπου  βρίσκεται η έδρα του πανεπιστημίου της Λαπωνίας, στο οποίο φοιτούν περίπου 10.000 φοιτητές. Βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Είναι από τα πιο τουριστικά μέρη με κυρίως έμφαση στα Χριστούγεννα μιας και εκεί βρίσκεται το χωριό του Αγ. Βασίλη.




ΠΩΣ ΦΤΑΝΩ: Αεροπορικώς που φυσικά όσο πιο νωρίς τα κλείσεις τόσο πιο καλές οικονομικές τιμές για Ροβανιέμι θα βρεις.

Ασφάλεια: Όπως όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ισχύει το ίδιο καθεστώς στην ασφάλεια. Για τους κατοίκους της Ευρώπης ισχύει η διεθνής κάρτα υγείας .

Τηλεφωνικός κωδικός χώρας

Φινλανδίας +358, Ροβανιέμι (0)16

Μεταφορικά μέσα Αν θέλετε να εξερευνήσετε τη Λαπωνία, το ταξίδι με το τρένο Ελσίνκι-Ροβανιέμι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές. Μπορείτε να επιλέξετε από περίπου 3 καθημερινές αναχωρήσεις και να αποφασίσετε εάν θέλετε να περάσετε τη νύχτα του τρένου ή 8 ώρες με το φως της ημέρας για να παρατηρήσετε την υπέροχη θέα στην ύπαιθρο ενώ κατευθύνεστε βόρεια
Όλα τα τρένα που εκτελούνται στις σιδηροδρομικές γραμμές Ελσίνκι - Ροβανιέμι είναι εξοπλισμένα με σύγχρονες εγκαταστάσεις και προσφέρουν εξαιρετική ταξιδιωτική εμπειρία.
 Μπορείτε να φέρετε και τον φορητό υπολογιστή σας και να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή, καθώς το WiFi είναι διαθέσιμο και οι πρίζες είναι πάντα κοντά στη θέση σας. Διαφορετικά, μπορείτε να περάσετε το χρόνο σας επί του σκάφους, να κοιμάστε, να ονειρεύεστε ή να γράφετε ημερολόγιο, καθώς θα υπάρχει άφθονο καθιστικό και χώρος για τα πόδια για χαλάρωση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής με το τρένο Ελσίνκι-Ροβανιέμι .

Η τιμή κυμαίνεται στα 102 ευρώ και η διάρκεια του είναι κοντά στις 8.30 ώρες ενώ το Αγ. Βασίλης express κοστίζει 126 ευρώ και διαρκεί 12.30 ώρες . Οι διαδρομές είναι μέσα από μαγικά τοπία και η εμπειρία πρωτόγνωρη .





Χρήσιμα τηλέφωνα

Αστυνομία 112

Πυροσβεστική υπηρεσία 112

Πρώτες βοήθειες 112

Χρήση ηλεκτρικής πρίζας : Η τάση δικτύου στη Φινλανδία είναι 230 V και η συχνότητα 50 Hz. Όπως στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι πρίζες είναι τύπου C και F με δύο στρογγυλές ακίδες. Εάν έχετε μαζί σας ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελέγξτε εκ των προτέρων εάν χρειάζεστε προσαρμογέα, μετασχηματιστή ή μετατροπέα.

 


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΡΟΒΑΝΙΕΜΙ

 

Κατάλυμα:  Μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχείο , σε γυάλινα igloo , σε ειδικές κατασκηνώσεις , σε σπίτια από χιόνι και οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα την εποχή.

Τρόφιμα:
Διαθέτει μικρά και μεγάλα σούπερ μάρκετ όπου μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Το παραδοσιακό λαπωνικό φαγητό έχει νόστιμη γεύση τόσο σε εστιατόρια εκλεκτής εστίασης όσο και δίπλα σε μια φωτιά στην έρημο. Το Ροβανιέμι έχει εξαιρετικές επιλογές για τοπικές γαστρονομικές εκδρομές. Είτε πρόκειται για ένα γρήγορο μεσημεριανό σνακ, μια νόστιμη βραδινή έξοδο ή ένα δροσιστικό ποτό που αναζητάτε, έχουμε μια εξαιρετική επιλογή για εσάς.

 


Τι να πάρετε μαζί σας: Αν επισκεφτείτε τη Λαπωνία το χειμώνα, θυμηθείτε να ντύνεστε ζεστά και σε πολλές στρώσεις! Το εξωτερικό στρώμα πρέπει να αποτελείται από ένα ποιοτικό ρούχο εξωτερικού χώρου σχεδιασμένο να απωθεί τον άνεμο και τον παγετό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν δεν διαθέτετε κατάλληλο εξοπλισμό Arctic, καθώς μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ρούχα από πολλές από τις εταιρείες σαφάρι που βρίσκονται στο κέντρο του Ροβανιέμι.

Τα ζεστά, στιβαρά παπούτσια είναι ζωτικής σημασίας, καθώς και οι θερμικές κάλτσες. Η αρχή του στρώματος ισχύει επίσης για τα χέρια σας, τα οποία προστατεύονται καλύτερα φορώντας ελαφρύτερα γάντια μέσα σε χοντρά, ζεστά γάντια. Φοράτε πάντα ένα ζεστό καπέλο, ακόμα κι αν πηγαίνετε μόνο για μια μικρή βόλτα στην πόλη - θυμηθείτε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες τονίζονται από τον παράγοντα ψύχους του ανέμου. Όσο πιο κρύο κάνει, τόσο πιο σημαντική είναι η πρόσθετη προστασία του προσώπου, ιδιαίτερα για τα παιδιά των οποίων το λεπτό δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στα κρυοπαγήματα. 

Το καλοκαίρι,  δεν χρειάζεται τόσο ντύσιμο . Το αντίθετο - κάνει τακτικά πολύ ζέστη στο Ροβανιέμι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο, το να πακετάρετε μακριά παντελόνια και μακρυμάνικα πουκάμισα μπορεί να είναι μια καλή ιδέα εάν οι εκδρομές στη φύση είναι στη λίστα σας: ενώ δεν είναι ενοχλητικές στην πόλη, υπάρχουν πολλά κουνούπια στα δάση και τα μακριά ρούχα είναι η καλύτερη προστασία. Αλλά δεν πειράζει αν ξεχάσετε κάτι στο σπίτι – το Ροβανιέμι είναι ένα εξαιρετικό μέρος για ψώνια!

 


Tips:

·        Το νερό είναι πόσιμο παντού.

·        Γενικά, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά καθημερινά 9-21. Οι μπουτίκ και τα μικρότερα καταστήματα είναι ανοιχτά 10-18 από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10-16 το Σάββατο και 12-16 την Κυριακή. Λάβετε υπόψη ότι οι ώρες λειτουργίας ορισμένων καταστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν.

·        Τα φαρμακεία προσφέρουν μια καλή επιλογή φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα προϊόντα (όπως τα παυσίπονα), τα οποία πωλούνται σε γενικά καταστήματα σε ορισμένες άλλες χώρες, ενδέχεται να διατίθενται μόνο από φαρμακεία στη Φινλανδία.

·        Το πολυσύχναστο κέντρο της πόλης του Ροβανιέμι είναι ιδανικό για ψώνια. τρία εμπορικά κέντρα μαζί με πολλά εξειδικευμένα καταστήματα και μπουτίκ καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις από τη μόδα και τα παπούτσια μέχρι τον αθλητικό εξοπλισμό και τις κλασικές φινλανδικές μάρκες σχεδιασμού όπως η Marimekko και η Iittala. Τοπικές τέχνες και χειροτεχνήματα – ή αρκτικό ντιζάιν, όπως μας αρέσει να το λέμε – μπορείτε να βρείτε σε πολλά καταστήματα γύρω από το Ροβανιέμι. Πολλά αντικείμενα που είναι διαθέσιμα σήμερα έχουν κατασκευαστεί με τις ίδιες μεθόδους και υλικά εδώ και αιώνες. 

·        Το Ροβανιέμι προσφέρει πολλές δραστηριότητες όλο το χρόνο.  Κάντε κράτηση για δραστηριότητες επιτόπου από το Rovaniemi Tourist Information μόλις φτάσετε. Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου (Δεκέμβριος-Μάρτιος), πολλές δραστηριότητες εξαντλούνται νωρίς. Σας συνιστούμε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων για να εγγυηθείτε τη διαθεσιμότητα. Θυμηθείτε να επιλέξετε τη σωστή ημερομηνία κατά την κράτηση, η αλλαγή της ημερομηνίας ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμη αργότερα. Ρωτήστε μας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε σημεία αξιόλογα για επίσκεψη όλες τις εποχές:

Μουσείο Επιστημών Arktikum

Μουσεία Ιστορίας

Science Centre Pilke

Μουσεία Επιστημών

Christmas House Santa

Korundi House of Culture

Rovaniemi Local History Museum

Santa's House of Snowmobiles

Forestry Museum of Lapland

Gallery Napa

 


ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ

Syvasenvaara Fell

Σπήλαια και Βάραθρα

Elf's Farmyard

Ζωολογικοί Κήποι • Περιοχές για Σκι Αντοχής

Arctic Emotions Oy

Περιοχές Φυσικής Ομορφιάς και Άγριας Ζωής

Hiidenkirnut

Γεωλογικοί Σχηματισμοί

 

ΜΝΗΜΕΙΑ

 

Santa Claus Village

Γραφείο Σάντα Κλάους

Lordi's Square

Lumberjack's Candle Bridge

Rovaniemi Church

Napapiirin Porofarmi

Orbas Reindeer Farm

German Soldier s Cemetery

 


Η ιδανική επίσκεψή σας στο Ροβανιέμι εξαρτάται από το τι θα θέλατε να ζήσετε

·        Το Βόρειο Σέλας προβάλλεται καλύτερα σε καθαρές νύχτες από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Απριλίου.

·        Το μπλε λυκόφως της Πολικής Νύχτας διαρκεί από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου και είναι η ιδανική στιγμή για να συναντήσετε τον Άγιο Βασίλη και να ζήσετε μια αυθεντική χριστουγεννιάτικη εμπειρία στο Ροβανιέμι.

·        Τον Φεβρουάριο, οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και ο σκοτεινός χειμώνας μετατρέπεται σε μια γεμάτη φως άνοιξη .

·        Η ιδανική εποχή για χειμερινές δραστηριότητες είναι από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο.

·        Το χιόνι λιώνει στο δεύτερο μισό του Απριλίου. στις αρχές Μαΐου, ο πάγος του ποταμού σπάει και λιώνει κατάντη.

·        Ο Μάιος σηματοδοτεί το ξύπνημα της φύσης .

·        Το Ροβανιέμι απολαμβάνει το φως του Ήλιου του Μεσονυκτίου από τις αρχές Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου.

·        Οι φωτεινές μέρες και νύχτες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο σηματοδοτούν την κορυφή των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων .

·        Ο Σεπτέμβριος είναι η εποχή του Φθινοπωρινού Χρώματος των Φύλλων και η φύση ουσιαστικά εκρήγνυται σε μια εντυπωσιακή εμφάνιση γήινων αποχρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση  ρωτήστε μας ή ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί το ταξίδι σας σε κάθε εποχή του χρόνου και γιατί  όχι τα επαγγελματικά meetings  στο Ροβανιέμι

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου