rtmps://itv.streams.ovh:443/magictv

ΦΛΩΡΙΝΑ

Φλώρινα η πιο παγωμένη πόλη της Ελλάδας, με τις μυστήριες λίμνες και με τα παλιά αρχοντικά βγαλμένα απο ταινία μιας άλλης εποχής.



 

ΧΩΡΑ:

ΕΛΛΑΔΑ

ΝΟΜΟΣ

ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

ΦΛΩΡΙΝΑ

 

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:

17.686 κατοίκους (απογραφή2011).

ΝΟΜΙΣΜΑ:

Ευρώ

 

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΚΛΙΜΑ:

 Ψυχρό (το ψυχρότερο της Ελλάδος).



Γενικές πληροφορίες για την ΦΛΩΡΙΝΑ

 Πόλη της  Δυτικής Μακεδονίας είναι η Φλώρινα. Μια πόλη που ήδη από την Τουρκοκρατία ήταν αναπτυγμένη στο εμπόριο. Η δε ιστορία της ένδοξη και ενεργή επι τουρκοκρατίας  και του μακεδονικού αγώνα.

 Αξιοσημείωτο κλιματολογικά είναι το φαινόμενο σινιάκι ή αλλιώς της «παγωμένης ομίχλης» το οποίο σχηματίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες κυρίως τον Ιανουάριο.. Είναι ένα πέπλο ομίχλης που καλύπτει  όλη την πόλη και το λεκανοπέδιο Φλώρινας ( Μοναστηρίου, από την Βεύη ως και το Πρίλεπ της Βόρειας Μακεδονίας). Η Φλώρινα προσελκύει τουρίστες όλες τις εποχές ,το χειμώνα οι λάτρεις του χιονιού επισκέπτονται το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου με αξιόλογο σαλέ και 10 πίστες.


ΠΩΣ ΦΤΑΝΩ:

Στη Φλώρινα για τις διαδρομές εντός πόλεως διατίθενται αστικά λεωφορεία, και ταξί. Άνετη είναι η μετακίνηση πεζή ή με ποδήλατο, καθώς διαθέτει ποδηλατοδρόμους.

Για μετακινήσεις εκτός πόλεως, δρομολόγια πραγματοποιούνται με τα Κ.Τ.Ε.Λ. Ν.Φλώρινας, εντός και εκτός Νομού (από-προς: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λαμία, Ιωάννινα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Γρεβενά).

Επίσης, η Φλώρινα διαθέτει Σιδηροδρομικό Σταθμό που τη συνδέει με τρία δρομολόγια ημερησίως με τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη δεν διαθέτει αεροδρόμιο αλλά εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης.

Η πρόσβαση στην πόλη της Φλώρινας με αυτοκίνητο από επιλεγμένα αστικά κέντρα μπορεί να πραγματοποιηθεί ως εξής:

Αθήνα, Λαμία, Λάρισα: Μέσω του Α1

Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη: Μέσω της Εγνατίας Οδού προς Κοζάνη και έξοδο στον Α27 προς Φλώρινα, ή μέσω της Εθνικής Οδού 2 προς Γιαννιτσά, Έδεσσα, Φλώρινα.

Ιωάννινα: Μέσω της Εγνατίας Οδού ανατολικά προς Κοζάνη

Πάτρα: Μέσω της Ιωνίας Οδού βόρεια, είσοδο στην Εγνατία Οδό ανατολικά προς Κοζάνη και έξοδο στον Α27 προς Φλώρινα.


Χρήσιμες πληροφορίες

Στην Φλώρινα υπάρχει το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και στα γύρω χωριά Κέντρα Υγείας.

Διαμονή 

Υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Τηλεφωνικό Κέντρο : 23850 22100, 23850 44200

ΚΤΕΛ Φλώρινας Σταθμαρχείο: 2385 022 430

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τηλέφωνο σταθμού Φλώρινας: 23850-22404

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης, Φλώρινα

Τηλ: +30 23850 81220

Χρήση ηλεκτρικής πρίζας :Πρίζα Σούκο.

Φεστιβάλ και εορτασμοί:

Τα δε ωραιότερα έθιμα τους είναι παραμονή Χριστουγέννων 23 βράδυ προς 24 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές σε όλες τις γειτονιές και συνοικίες της πόλης με μεγαλύτερη και πιο δημοφιλή τη φωτιά Χαμάμ. Συνήθως το ξύλο είναι από κέδρο ώστε να κάνει περισσότερο θόρυβο για να διώχνουν τα κακά πνεύματα.

  Άλλο έθιμο των Χριστουγέννων είναι το μασκάρεμα όπου οι κάτοικοι με πλαστικά ρόπαλα χτυπούν τους περαστικούς, ένα έθιμο που επικράτησε από την εποχή που φυγάδευαν τους αντάρτες (τους μασκάρευαν και τους άφηναν να χαθούν στο πλήθος)







Μνημεία – Αξιοθέατα:

Αξιοθέατα που μπορεί κανείς να δει είναι το Αρχαιολογικό μουσείο της Φλώρινας, Μουσείο σύγχρονης τέχνης, λαογραφικά μουσεία και η δημόσια βιβλιοθήκη ‘Βαιλικής Πιτόσκα’



ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

Κατάλυμα: από 45 ευρώ το δίκλινο ως και 90 ευρώ με πρωινό.

Γαστρονομία :

Οι περίφημοι γίγαντες, από τις Πρέσπες, οι πιπεριές Φλωρίνης, τα κυδώνια, τα πράσα, τα μήλα ενώ δασικά προιόντα τα κάστανα και τα μανιτάρια και μια μαγειρική για να αντέχετε το κρύο, άλλοτε λιπαρή, βαριά, με βουτυρένιες και αμυλώδεις σάλτσες και άλλοτε πιο ελαφριά, με μανιτάρια, φρούτα και γλυκόξινες πινελιές. Σας προτείνουμε χοιρινό, λουκάνικα, αρνί τα βασικά κρεατικά. Βέβαια έχουμε και για τους λάτρεις του ψαριού ,τα λιμνίσια ψάρια από το σύμπλεγμα των Πρεσπών, τη Βεγορίτιδα και τη Χειμαδίτιδα, κυρίως γριβάδι και τσιρόνι.




Tips:

·        Κινηματογραφική Φλώρινα : Για τον  Μελισσοκόμο,  το Τοπίο στην ομίχλη, το Μετέωρο βήμα του πελαργού, και το Βλέμμα του Οδυσσέα  το τοπίο της Φλώρινας και δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα συγκινούν τον επισκέπτη.

·        Ο «Σταυρός» της Φλώρινας. Το εμβληματικό σύμβολο της πόλης που εγκαταστάθηκε από τον μακαριστό Επίσκοπο Αυγουστίνο Καντιώτη το 1971, στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα

·        Επισκεφτείτε το σπίτι του Βογιατζή όπου γυρίστηκαν αρκετές σκηνές της ταινίας «ο Μελισσοκόμος». Ενώ ακριβώς απέναντι θα δείτε το τριώροφο σπίτι του «Πέιου», ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά αρχοντικά της πόλης.

·        Επισκεφτείτε το Νυμφαίο έναν γραφικό πέτρινο οικισμό, σε υψόμετρο 1.346 μ στην ανατολική πλαγιά του όρους Βίτσι. Ως μεγάλο και  σημαντικό κέντρο αργυροχρυσοχοΐας, άκμασε  από τον 17ο ως τον 19ο αι., ενώ πολλοί κάτοικοι του διέπρεψαν στο εξωτερικό ως έμποροι και βιομήχανοι. Για πολλά χρόνια ο οικισμός ήταν εγκαταλειμμένος, όμως με την θέληση και προσπάθεια Πολιτείας και κατοίκων αποτελεί πλέον χαρακτηρισμένο παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό. Στο χωριό θα δείτε τα  υπέροχα πέτρινα αρχοντικά (Μπουτάρη, Μίσσιου, Μέρτζου, Τσίρλη, Παπαδόπουλου κ.ά.) ενώ δεσπόζει επιβλητικά και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η Νίκειος Σχολή, που φιλοξενεί το συνεδριακό-εκπαιδευτικό κέντρο του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Kοινότητας και το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που στεγάζεται στο Σπίτι των Χρυσικών της Νεβέσκας (παλιότερη ονομασία του χωριού).

·        Επισκεφτείτε τις λίμνες Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα οι οποίες βρίσκονται  δυτικά της Φλώρινας, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανία, και θεωρούνται από τους πιο σημαντικούς Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας αλλά και χαρακτηρισμένη διακρατική προστατευόμενη περιοχή στην ανατολική Ευρώπη, το λεγόμενο «Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών». Η Μικρή Πρέσπα είναι σχεδόν όλη ελληνική, διότι ένα μικρό τμήμα της ανήκει στην Αλβανία ενώ μέσα στην λίμνη βρίσκονται τα νησάκια Άγιος Αχίλλειος και Βιδρονήσι .Στις δε όχθες της Μεγάλης Πρέσπας υπάρχει ο παραδοσιακός οικισμός των Ψαράδων με αξιόλογα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Δοκιμάστε ψάρια της λίμνης σε κάποια από τις ταβέρνες .Επίσης πιο νότια βρίσκεται το νησάκι Άγιος Αχίλλειος, γραφική  περιοχή  της βόρειας Ελλάδας που ενώνεται με την στεριά από μια πεζογέφυρα 600 μέτρων. Εκεί κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα ΄΄Πρέσπεια΄΄ .Μπορείτε να κάνετε κολύμπι, ψάρεμα και κωπηλασία αλλά και bird watching, αφού στην περιοχή υπάρχουν τέσσερα παρατηρητήρια (στην Κούλα, την Παλαιά Πύλη, την Μικρολίμνη και την Βρωμολίμνη.

·        Για αναμνηστικά αγοράστε φημισμένα προϊόντα της περιοχής, όπως πιπεριές Φλωρίνης- καυτερές «τσούσκες»- φασόλια Πρεσπών, τσάι του βουνού, γλυκά του κουταλιού αλλά και τα μοναδικά πλεχτά κεριά των κηροπλαστών της Φλώρινας.

Φωτογραφίες













Θέλετε να οργανώσουμε το ταξίδι σας στην Φλώρινα;
Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.





Φ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου